TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
z elementami carvingu i podstaw sztuki baristycznej

„Jedzenie jest jak miłość: smakuje kiedy się nim dzielimy.”





Przedmioty rozszerzone: j. obcy: angielski lub niemiecki
Przedmioty punktowane: j. polski, matematyka, j. obcy, wiedza o społeczeństwie
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód dla wszystkich, którzy pragną realizować swoje pasje i poznawać tajniki sztuki kulinarnej, chcą „ smakować życie” poprzez kreowanie nowych smaków i zapachów potraw, napojów i deserów. Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika żywienia i usług gastronomicznych należą wszystkie czynności związane z organizacją, kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych w zakładach świadczących usługi gastronomiczne. Organizacja produkcji gastronomicznej, sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów, ocena jakości żywności, planowanie i ocena żywienia, kompleksowa obsługa gości czy aranżacja stołów nie będą miały żadnych tajemnic przed absolwentami tego kierunku.
Kwalifikacje zawodowe
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Mały bonus:
Aby nasi absolwenci byli wszechstronnie przygotowani do wykonywania swojego zawodu i umieli sprostać wymaganiom pracodawców oraz klientów, wprowadzamy elementy carvingu i sztuki baristycznej
Dzieje się:
wyjazdy na praktyki zawodowe do Irlandii
kurs carvingu
kurs baristyczny
organizacja i obsługa imprez cateringowych
dodatkowe szkolenia
A po szkole:
- Studia na kierunkach:
- technologia żywności
- dietetyka
- żywienie człowieka i nauki konsumenckie
- nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii
- hotelarstwo i turystyka
- organizacja i zarządzanie w gastronomii
- Perspektywy zawodowe:
- szef kuchni
- manager zakładu gastronomicznego
- organizator imprez okolicznościowych
- mistrz sztuki kulinarnej
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia
- organizator usług cateringowych
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej

