
Carving



Miejscem powstania carvingu jest Tajlandia. Rzeźbienie w warzywach i owocach było częścią święta obchodzonego przy pełni księżyca wypadającej w listopadzie. Loy Krathong to nazwa, która oznacza “spławianie tratew”. To tajskie święto dało początek zupełnie nowej sztuce, jaką dzisiaj znamy pod nazwą carvingu.
Sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach jest wykorzystywana na co dzień przez wielu miłośników ozdabiania potraw. Wykrawanie nożem różnych wzorów tworzy niesamowity efekt, który sprawia, że aż żal jest zjeść to, co podano na talerzu.
Podstawy carvingu są łatwe do opanowania dla każdego fana kuchni. Schody zaczynają się później, dlatego uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w naszej szkole, w przyszłym roku szkolnym będą mieli okazję zgłębiać tajniki tej sztuki, w ramach dodatkowych umiejętności zawodowych.