
Podstawy sztuki baristycznej



Aby przybliżyć naszym uczniom z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych tajemnice doskonałej kawy, zaprosiliśmy do współpracy przemyskiego baristę, pana Pawła Kanieckiego, właściciela kawiarni Miejsce Kawa i zabawa.
Barista to osoba zawodowo zajmująca się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy. Słowo barista pojawiło się w języku angielskim około 1990 roku, z włoskiego, w którym oznacza barmana. Podczas gdy barista we Włoszech przygotowuje różne rodzaje napojów, w tym alkoholowych, w krajach anglojęzycznych odnosi się do osoby, która w sposób profesjonalny serwuje różne napoje na bazie espresso.
Niesłusznie uważa się, że funkcja ta powstała niedawno, wraz z rozwojem kawiarni i upowszechnieniem się ekspresów. Tak naprawdę specjalistów od zaparzania kawy w Polsce dawniej nie brakowało, tylko nazywali się inaczej: już Mickiewicz w 1834 roku w „Panu Tadeuszu” opisywał pracę takiego specjalisty, a właściwie specjalistki – „kawiarki”.
Barista zna się na sztuce uzyskania idealnej kawy, gdzie znaczenie ma wszystko, począwszy od jakości ziaren, poprzez czas parzenia a skończywszy na jakości wody. Bycie baristą wymaga olbrzymiej wiedzy na temat kawy, jej rodzajów, mieszanek i sposobów palenia, ekspresów do kawy i sposobów ich obsługi, a także mleka i technik tworzenia pianki mlecznej.
Zajęcia w wymiarze 30 godzin odbywają się w pracowniach szkolnych. Zgrupowane są w kilkugodzinne bloki umożliwiające prowadzenie zajęć praktycznych. Uczestnictwo w nich udokumentowane jest na świadectwie szkolnym oraz specjalnym certyfikatem, potwierdzającym nabycie przez ucznia wiedzy i umiejętności, podpisanym przez pana Pawła Kanieckiego oraz dyrektora szkoły.


