TECHNIK HOTELARSTWA
z elementami przewodnictwa turystycznego i animacji czasu wolnego

„Hotelarstwo to mądry wybór”




Przedmioty rozszerzone: j. obcy: angielski lub niemiecki
Przedmioty punktowane: j. polski, matematyka, j. obcy, geografia
Technik hotelarstwa to zawód, który daje możliwość poznania nowych ciekawych ludzi oraz otwarcia się na świat. Hotelarz planuje, organizuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie. Przyjmuje rezerwację usług, ustala zakres zamówionych usług, sposób ich świadczenia oraz formę zapłaty. Organizuje i oferuje usługi dodatkowe: konferencje, targi, kongresy, imprezy turystyczne, rekreacyjno-sportowe, typu Wellness i SPA. Obsługuje sprzęt biurowy, korzysta z programów komputerowych, systemów rezerwacyjnych. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera informacje o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji i na bieżąco obserwuje rynek hotelarski. To zawód, który ułatwia naszym absolwentom znalezienie pracy zarówno w kraju, jak i zagranicą.
Kwalifikacje zawodowe
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Mały bonus:
Oczekiwania gości hotelowych stawiają przed pracownikami nowe wymagania, dlatego w ramach nauki zawodu, proponujemy kursy przewodnika turystycznego i animatora czasu wolnego
Dzieje się:
wyjazdy na praktyki zawodowe do Irlandii
wyjazdy na Międzynarodowe Targi Hotelarstwa i Gastronomii HORECA do Krakowa i Katowic
współpraca z licznymi biurami podróży i hotelami
wycieczki do największych hoteli w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu
wyjścia edukacyjne do zakładów hotelarskich i gastronomicznych
A po szkole:
- Studia na kierunkach:
- hotelarstwo i gastronomia
- hotelarstwo i gastronomia i dietetyka
- hotelarstwo i przemysł spotkań
- hotelarstwo i turystyka
- Perspektywy zawodowe:
- hotele, motele, pensjonaty, agroturystyka
- recepcjonista
- pracownik służby pięter
- pracownik służby parterowej
- organizator usług cateringowych
- pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej
- pracownik stowarzyszeń i organizacji hotelarskich i turystycznych
- kelner, barman

