KUCHARZ
z elementami carvingu

„Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle”




Przedmioty punktowane: j. polski, matematyka, j. obcy, wiedza o społeczeństwie
Kucharz zajmuje się sporządzaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Jest to zawód wymagający od osób, które go wykonują, talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują odniesienie sukcesu. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik. Wykorzystując różnorodne techniki i metody przygotowuje potrawy z warzyw, owoców, grzybów, jaj, mleka i jego przetworów, mąki, kasz, mięsa zwierząt rzeźnych, przetworów mięsnych, podrobów, dziczyzny, drobiu, ryb i owoców morza. Sporządza dania, zupy, sosy, sałatki, surówki, przystawki, ciasta, napoje i desery. Wykorzystuje zioła i różne przyprawy smakowe.
Kwalifikacje zawodowe
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Dodatkowe umiejętności
Gdy widzimy piękne wzory wyciete w marchewce, arbuzie czy w innych owocach i warzywach, robi to na nas ogromne wrażenie. Tak naprawdę wymaga to po prostu pewnej wprawy i chęci. Każdy może uzyskać tak doskonały efekt, dlatego warto próbować i nieustannie sie czegoś nauczyć, na przykład sztuki carvingu.
Dzieje się:
przygotowania do imprez cateringowych oraz praktyk w zakładach pracy
dodatkowe szkolenia
kursy zawodowe realizowane w ramach projektów unijnych
A po szkole:
- Kontynuacja nauki w technikum
- Kontynuacja nauki w liceum
- Specjalistyczne kursy i warsztaty podnoszące kwalifikacje w zawodzie
Perspektywy zawodowe:
- Restauracje, hotele, bary, ośrodki wypoczynkowe
- Firmy cateringowe
- Obiekty ruchome: promy, statki
- Ośrodki SPA
- Własna działalność

